31 December 2012

31 Disember 2012

Dah lama tak post something, before kalender bertukar, better ai post ni.

A mini recap on 2012.... Not from januari but august jer.

August




Raya... Mcm last2 year kene kerja jugak. Tapi nasib baik tahun ni syif malam. So abis kerja, terus amik bas balik bp then petAng balik semula jb. So dapat lah merasa gak ketupat rendang mak. Gambar atas tu, time raya ke4. Tengah setting nak amik family picture. In picture ' aiman, sara, aijaz'

September

Not much has happend here

Oktober




Terbang ke langkawi, family trip. Thanks to my dear family for making it happend. Walaupun hampir tertinggal flight masa nak pergi. Tapi kami tetap jua sampai. Pengalaman paling best of course lah naik bot keliling pulau. Singgah 2 pulau dan dapat tengok eagle. Too bad aijaz dah tido time tu. Takpe lah lain kali kita pergi lagi yer. In picture, babah n aijaz 1st time naik aeroplane.

November..

Uhhh... 11.11.12 seram bila fikir. Mujur kami selamat.




Disember




Wedding adik saya.. Yehh. Skang dah 2 adik ipar. Gambar taken during majlis belah kami. Majlis bertandang baru jer berlangsung semalam di perak... Nak hapdet apa lagi yek. Oh currently no plan how to celebrate birthday aijaz. Dunno if have time, adik bungsu nak balik australia malam ni. Celebrate kat klia je lah kalo camtu :)

Ok bye.

- Posted using BlogPress from my iPad

13 September 2012

Sentiasa Senyum

itu polisi kerajaan negeri johor yang terpampang kat kaunter ni..


19 July 2012

16 July 2012

Tolong catat.... ini tarikh cinta.

L


M


P

28 June 2012

Meroyan pasal ahjumma episod 71 dan 72

Review sket untuk miss ajumma kat astro tadi.

Si sae mi tu mengharap sangat see hon, mak kandung joon wo bgtau pasal hubungan anak beranak tu. maybe saemi nak see hon suh joon wo jangan kawen dengan geum hwa dan acknowledge yoo bin sebagai anak dia. Saemi pon dah bikin geum hwa jadi tak keruan pas dapat tau si yoo bin tu anak kandung joon wo hasil one night stand 8 years ago.

Saemi mengupah orang untuk palsu kan dokumen paterniti test. Pastu post result dna tu kat opis blue ad dan opis see hon. Geum hwa yang tengah pendek akal tu menggigil terkejut tengak result palsu yang konon 97% dna joon wo dan yoo bin matched.

Geum hwa nak terus kan berkahwin dengan joon wo. Malah dia nak tarikh dipercepatkan. Tapi dia tak bagitau pon kat joon wo pasal dna result tu. (sengal sangat)

Kawan geum hwa, si heon (apatah dah lupa) advice geum hwa break up je dengan joon wo sebelum mereka bercerai di kendian hari.

Ps : apa masalah nye kalau yoo bin anak joon wo. Wat pe nak tangguh kawen just because of that anak beranak tu. Dulu saemi pun goda kyung se walaupun Tau kyung se ada dan bi.

Hoi geum hwa jangan lah buat haku suspens. Sila bagitau joon wo pasal paterniti test tu.

Sekian terima kasih.


- Posted using BlogPress from my iPad

26 June 2012

Miss Ahjumma di ONE HD ch393

Dah lama tak update blog... Tetiba berblogging pasal cite korea plak. Skang tengah giler melayan cerita ini.




Just nak meroyan kejap... Sebab geram sangat dengan si Sae-mi. Geram gak kat mak geum-ha dan Geram kat geum-ha sebab biarkan diri dia disusahkan oleh saemi. So what if yoo bin anak joon woo (walaupon penonton tau yang mereka bukan anak beranak) Terus kan jelah perkahwinan tu tanpa ragu-ragu. Dulu saemi pun kawen dgn kang ho walaupun tau dia ada dan bi. Tak payah nak emo-emo.

Tak sabar nak tunggu malam esok. Harap dapat tido kan aijaz awal. Bleh lah layan ahjumma dengan aman.

Ps : Ahhh sangat suka jugak scene pertaruhan sms I Love U daripada kekasih masing-masing. Rasa macam nak send bende yang sama kat bear. Cuma takut tak dapat feedback yang di harapkan. Nanti kecewa plak. Hehe





- Posted using BlogPress from my iPad

23 May 2012

23hb hari gaji

Alhamdulillah. Staff govt arini gaji. Pepagi lagi dah online maybank2u untuk transfer sket rm ke bank lain. Tengahari after lunch, siap-siap nak gi tabung haji. Sebab bear dah pesan suruh masuk kan coins dalam tabung dia ke akaun aijaz.

Kali ni duit yang dalam tabung tu kene melalui saringan terlebih dahulu sebelum dimasukkan ke dalam mesin syiling. Staff bank tu cakap skang bank negara dah tak terima duit syiling 1 sen dan duit yang hitam/kotor.



Total $ yang dikira ialah rm107.25, alhamdulillah rezeki aijaz. Tapi of courselah mummy top up sket sebelum update buku bank.

Settle urusan bank. Singgah The Store untuk renew kad ahli and updAte alamat umah baru. Beli gak stock susu dumex aijaz untuk sebulAn. Ingat nak cari pampers tapi mahal ler plak harga kat situ.



On the way balik... Singgah pejabat pos sebab baru pasan sebelum kuar umah tadi, driving license tamat tempoh harini. So gi renew buat 3 tahun je. Sebab cash dah tipis. Ayah suh pegi JPJ... Bleh tukar gambar kat lesen tu. Saya tak berminat nak tukar gambar lesen... Sebab gambar kat lesen tu sangat cute. Hahaha.


- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Batu Pahat

14 May 2012

Minggu ni...berat saya turun 0.5kg

Mak Aaihh!! Dari pukul 9pm saya masuk kerja sampai lah sekarang 4.02am, kerusi kat A&E ni penuh... yang berdiri pon ramai. Apa lah yang best sangat datang sepital memalam buta ni... kalau takat batuk, tolonglah jangan datang time cenggini kesian kat kes yang betul2 emergency. Oh please... ingat kitaorang tak tau taktik korang yang cuma nak MC je. 

Anyway  Since dah masuk senin, nak update lah berat minggu ni... berat dah mencapai 52.5kg. Actually tak sure 52 ke 53kg. So amik yang tengah-tengah. 

Mak dah tegur peha nampak kecik sikit. Tapi perut tetap boroi. Tak pasti apa yang menyebabkan berat turun. Maybe sebab dah kurang minum air manis. I have to admit lah sugar is a huge part of what's making me fat. Biasa nya kalau syif malam... mulut ni tak stop kunyah gegula or coki-coki.. air mesti 100 PLus perisa orange. Tapi sebab diet punya pasal... semua kudapan-kudapan sedap tu terpaksa dilupakan. 

Next week after gaji... nak beli timbang digital. 


Tengah bendera jepun  ni. LMP 12 Mei 2012. Catatan supaya senang nak kira ovulation period. Cewahhh!!





07 May 2012

Tu dia 63kg..... Hari-hari sup sayur beb...
Senam pun yang ringan2 je.
Vco and slimming patch.




- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Turun lagi.... Lega... Senyum...

04 May 2012

Nak update berat

Just short entry. Tadi baru je lepas timbang berat lagi. jarum macam dah jejak 64kg. Tak snap pic. Sebab segan dengan doktor yang berkeliaran kat ruang green zone tu. hehe
 Tetiba rasa nak beli timbang digital lah.

30 April 2012

Turun... Turun dan moga terus turun.

 Sekarang ni berada di tempat keje. So pakai je timbang kat spital ni.


Jeng! Jeng! Jeng! Kalau tengok betul-betul, jarum tu jatuh kat 64.5kg. Turun 1.5kg, sebab beberapa hari lepas timbang kat sini tunjuk 66kg.


Masa masuk 1st entry aritu, memang tengah santai kat umah BP sebab off 5 days. Adelah jugak buat senaman ringan-ringan/ brisk walk sebab tak nak badan terkejut. Itupun dah ngaduh sakit otot kaki, serta ada chafing kat inner peha ni.

Bile start keje, memang dah takde buat senam. Tapi makan tetap jaga. Dh tak minum air manis. Banyakkan minum air kosong. Breakfast memang heavy, tiap2 hari nasi ambang :) Perut ni dah biasa dengan cara jawa lah. Tapi kalau lunch selalu terlepas.. sebab jabatan ni busy sangat. Lagipun keje syif kat spital mana ada masa rehat. Pandai-pandai lah kami curi masa untuk solat/makan/PU&BO. hehehe

So kalau lapar time keje, saya makan jambu tanpa asam  kekadang beli burger benjo, just makan telur and roti yang bawah tu aje. For dinner, since this week tak masak sebab kene keje double syif, balik pon dah nak dekat pukul 10 malam. Badan pon dah penat, kami suami isteri makan kat kedai je. Saya order air kosong + nasi putih + sup sayur + telur dadar.

And lastly, saya makan VCO Catalyst 1 pagi 1 malam. Tu je kot rutin saya minggu ni. Maybe kalau tambah dengan senaman mesti lagi banyak turun gram tu.


24 April 2012

Berat dah sama dengan masa hari deliver Aijaz

Sabtu aritu, lepas syif malam... balik BP konon nya nak amik Aijaz then bawak balik kampung mentua kat rengit. Seperti biasa... teguran pasal gemuk tetap ada daripada family. Cek berat kat scale umah BP 65kg. ohh patut arr banyak baju yang tinggal kat umah dah tak muat, rupanya naik lagi. hehehe
Mintak tolong mak ukur dengan tali tape...
Perut - 38.5'
lengan - 14.2'
Punggung 41.1'
Dahsyat kan... dengan ketinggian 152cm and berat cenggitu. BMI 28.13.
Nak komited kat VCO pun susah. Asik lupa je. Agaknye tu yang kadar metobalisme turun.
Masa awal tahun ade timbang berat gak...  try diet. Tapi berat jadi turun naik. hehe
Nak start diet and mengamalkan gaya hidup yang sihat lagi. Harap usaha kali ni menjadi.




20 April 2012

Aijaz Punya : Shoes


I absolutely love his cute feet.





I dont buy expensive cloth or footware for myself. But when it comes to my
baby, i do my best to make him look good. And that include his shoes.
I find pleasure in dressing him up. That's why i dont mind investing my
money on some good brands.

After seeing aijaz parading around in Poney's shirt, Oshkosh's jumper and
Combi's shoes..... I totally get it now on what a friend said bout "Biar
mak nampak cam bibik, tapi anak tetap bergaya"




Aijaz Si tukang serak

- Posted using BlogPress from my iPad

19 April 2012

Nak Deko rumah ?? Takde Idea lah.

Lately, bear kept pestering me about decorating our home. Ok.. saya admit, saya bab deko-deko ni memang fail lah. I really-really want a minimalist style. Tapi saya seorang yang clutter with hoarding problem... sound extreme right., hehehe.

There's a few idea or style that i had in mind but with our financial situation, i dont think it could happend in a near future. So this i present to you, our current living room.

Nampak berselerak tak? Takde Carpet.. just guna toto and beralaskan tikar. Sofa L 3 seaters hadiah drpd ayah masa duduk kat umah sewa di Tmn U. Bakul merah berisi baju-baju yang belum dilipat. Kelihatan Yoga Ball di jadikan tempat duduk jugak. Rocking Chair sengaja diletak disitu untuk mengelakkan si Aijaz main power point kat belakang kerusi itu. TV tu diambil dari rumah nenek saya. (Nenek upgrade kepada LED Flat Screen). Coffee table pon  diletak di sudut situ kerana nak elak kan power point dibuat main si Aijaz. 


Ni set sofa idaman saya.. L Shape yang panjang. Picture boleh refer kat Mudah.my
Actually rumah ni just selang 2 rumah dari umah Tok Aijaz di BP. Dengar2nya, owner nak jual umah ni dengan harga 400k


Berangan-angan itu memang indah... tapi nak merealisikan nya memerlukan daya kreativiti yang tinggi dan $$$. Saya juga terfikir untuk beli perabot terpakai aje. Jimat and value for money. Hehehe


Oh yer... saya juga takde idea nak buat langsir camne untuk master bedroom. Sebab tingkap dia sangat pelik. Kita akan kupas this matter in the next post. For the time being.. let me continue my day dreaming :p



16 April 2012

Hati tetiba menjadi sayu

Serious memalam buta ni... Tetiba hati jadi sayu n hiba. Air mata dah start bertakung pon bila tengok the empty spot kat tengah-tengah katil ni.

Dah takde budak kecik tido melintang (kepala tonjol babah, kaki tendang mummy). Takde lagi cakaran yang memedihkan disebabkan kuku dia yg nipis tu. Takde jugak badan gebu tido duduk bersandar kat badan mummy. Tiada juga suara merengek minta susu di awal subuh. Dan takde jugak bunyik "kecek-kecek" kuar dari mulut munggil dak kecik itu. Jangan ditanya pe maksud "kecek" saya pon tak tau ;)

Eventhough belum sampai 24 jam aijaz balik BP.... Im already miss him reAlly really bad.




- Posted using BlogPress from my iPad

13 April 2012

Happy 27th Birthday Mr Bear



Kronologi Umur

20 tahun - Berkenalan menerusi Forum Lelangau.com
22 tahun - Dia tunangan saya.
23 tahun - Dia suami saya. (saiz seluar 36)
25 tahun - Selamat menjadi babah kepada anak saya.
26 tahun - Bought his 1st home.
27 tahun - Saiz seluar 42 :)

Still and always love him. Insya Allah. Amin

- Posted using BlogPress from my iPad

My aijaz

Tak sure patut upload this, here or not. But what the heck... I dont have that many readers.



Surely i'm going to miss this momment.

05 April 2012

Ratu anai-anai ada disini

Bila ada ratu adalah anak-anak buahnya.
Bulan lepas adalah dengar bunyik krek...krek datang dari lemari kat masterbedroom. Dah bagitau kat bear pasal bunyik2 tu. Semalam dalam tengah malam gitu, pasan bear turun masuk store cari barang. Then dengar bunyi spray kat atas.
Rupanya bear jumpa highway anai2 kat tepi lemari tu. Nasib baik baru lemari je kene, katil king kami belum lagi derang sampai.


Nampak cam sket je kan..


Dah tak cantik tepi almari haku.


Pagi tadi masuk bilik tido lain, konon nye nak kemas arr.. sempena nak nyambut kedatangan keluarga BP nanti. Sekali kat bilik ni dengar gak bunyik2 yang sama. Tak sedap ati. Terus selak belakang meja solek. Lar... lagi teruk highway anai2 kat sini.

Yang itam tu bucu katil kayu.


Tarik katil, nampak ni. Huwaaa kes berat tuh.
 
Cepat-cepat call bear informed pasal penemuan ni. Bear janji nak panggil orang. Jawab nyer kene korek tabung lah pasni.

- Posted using BlogPress from my iPad

04 April 2012

Aijaz Punya : Drawers Baju

Dulu berangan kalau dapat baby girl nak beli cute wordrobe cam kat bawah ni. Nak hanged dress n gown yang comel tu nanti.

Tapi Aijaz takde gown, so terpendam lah angan-angan tu. Masa 3 bulan pertama, baju aijaz taklah banyak sangat. Saya letak dalam bakul je. Bila dah masuk kerja, aijaz tinggal dengan grandparents.

Hmm.. lama-lama stock baju aijaz makin banyak especially overall. (Lain kali cite lagi). So Tok ayah belikan drawers/dresser ni and letak kat bilik dia untuk simpan baju2 aijaz. Ini barang pre-loved so harganya tak semahal kalau beli kat IKEA.
Baru lepas mandi, disuruh pilih baju. Tengok, keta ambulan dia tak lepas dari tangan. 
Time mandi pon bawak ambulan.

 Hmmm.. mana satu pilihan hatiku.

 Aijaz  : Nah, mummy...
Mummy : Errk.. ni seluar tido lah sayang. :p

Baju dah amik. Tutup drawer nye.

Ada sekali tu, saya tutup drawer pakai kaki. Budak kecik tu nampak. Cepat-cepat si aijaz ni bukak balik drawer dan tolak tutup pakai kaki dia jugak. Adoi! Salah ajaran ler plak.

PS : Saya akui drawers Ikea Mammut ni memang best. Cat colour biru tu menarik dan mudah dibersihkan kalau terkena kotoran. (Dakwat pen tak cuba lagi). Drawer nye senang ditarik keluar-masuk, takde sangkut-sangkut, smooth aje. Kalau ade parents yang berminat untuk deko bilik dengan Ikea Mammut, I say Go For It! Just prepare $$$ aje.  :)

30 March 2012

11hb April itu adalah KA @ Public Holiday

Blur

Jadual 2-15hb April dah dikeluarkan. Firstly, sangat pelik tengok kengkawan dapat KA pada 11hb April. Google 11hb - rupa-rupanya Hari pertabalan Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah, that's why lah cuti. 

Alhamdulillah, secara kebetulan 11hb tu cuti lepas malam. Public holiday or not, emang nya 10-12hb itu hari bersukaria tanpa menghadap orang sakit. Tapi bukankah saya layak dapat cuti ganti untuk 11hb itu. So need to inquire this with en.RZK

Satu lagi kemusykilan ialah untuk jadual hari 14hb. Kenapa ada 2 orang betugas pada hari tersebut, dan syif pagi pulak tu. Pagi Sabtu  OPD Mahmoodiah kan ada. Lain arr syif petang. Lagipun Syif petang ada waktu Zuhur, Asar dan Maghrib. Nak solat pun tak perlu rasa tergesa-gesa or MiSSED sebab ada orang cover. Kalau ada 2 orang bertugas hari Ahad pun baik. Sebab hari ahad, ramai patients daftar untuk repeat FBC. Bingit arr telinga ni nak dengar keluarga patients membebel sebab tunggu lama just because pesakit hanya datang untuk amik darah je. Jabatan ni mendahulukan KES KECEMASAN ye... BUKAN kecemasan, sila bersabar.


26 March 2012

Saya Perlukan Bag Baru

Last Year, saya beli Blackberry Playbook secara online dengan kawan saya yang bermastautin di US. Saya takde masalah pun menggunakan Playbook. Penggunaan dia mudah, kualiti video nya cantik. Cuma yang tak best, certain software dia kene beli. Saya tak kisah sangat pun, sebab saya guna hanya untuk FB, Youtube dan game yang simple untuk Aijaz.

Tetapi Bear sangat lah teringin nak guna Ipad 2. Asyik pujuk saya jual Playbook dan beli Ipad. So last month, bear jualkan Playbook tu via Mudah.my dan belikan Ipad2 (dia tambah duit sket). Di sebabkan saiz Ipad lebih besar daripada Playbook, saya dah warning awal-awal kat bear yang saya nak handbag baru. Supaya muat masukkan Ipad dalam beg nanti.

Sampai ke harini saya tak berkesempatan nak beli bag baru. Saya tak berapa gemar beg yang sangkut kat bahu. So saya tengah cari jenis crossbody, sling bag or messenger bag. Pilihan warna.... huhuhu mata ni mudah sangat berkenan kat colour pink or purple.

Saiz :
11.5" x 8.5"
28cm x 21cm

Ada blogwalking beberapa blog jual beg. Tapi harganya diluar budget saya. Maybe kene buat OT banyak-banyak baru boleh beli kat situ.



 

24 March 2012

Tabung Baru Aijaz

Tabung ini Ti bibah yang belikan untuk aijaz. Ianya tabung aijaz yang kedua. Tabung pertama dah penuh, dah jatuh pecah dan duitnya dah selamat tok mak simpan kat tabung haji aijaz.



Actually aijaz bongkar bag crocs mummy and jumpa coins, so mummy suruh aijaz masukkan dalam tabung



Cari lagi coins dalam beg crocs



Coins dah takde tapi jumpa duit singgit. Duit kertas tu ambil masa lama sikit untuk masuk.

Sambil menabung, mummy dapat stimulating aijaz's fine motor skill. Penat guna tangan kanan, aijaz guna tangan kiri. Dia akan berusaha masuk kan coins tu dalam tabung. Tetapi aktiviti ini perlu adult supervision sebab aijaz ada tendency untuk masukkan coins tu dalam mulut dia.

Lepas dah berjaya menabung. Aijaz akan kiss mulut tabung itu :) tapi takde picture lah pulak.

- Posted using BlogPress from my iPad

23 March 2012

Petpet Combo Pack





Tadi pegi shopping kat tesco sri alam. Tak bercadang pon nak beli diapers, sebab kat rumah BP stock diapers masih banyak lagi. Tapi ternampak promotion ni, so belilah 1 bungkus. Bear suruh amik lagi 1 bungkus saiz XL. Tapi saya rasa membazir lah. So amik saiz L aje.
Dalam ni ada 51 keping Petpet and 17 keping Babylove night so total 68 keping. Harga nya cuma RM33.90 aje. Thanks Petpet sebab keluarkan combo pack ni, boleh lah aijaz merasa pakai babylove.

Nota kaki : sangat tak berpuas hati dengan kualiti gambar dari camera ipad. Tetiba rindu kat camera playbook yang sangat HD itu.



- Posted using BlogPress from my iPad

21 March 2012

Latest Family Picture

Tak lah latest sangat. Tapi its the only current one we got. Family BP datang stay for a few days kat umah kami masa festival layang-layang.





Masa ni aijaz dah nak balik Bp. Mummy plak baru balik dari keje syif malam. Babah baru bangun tido... Lom mandi lagi. Huhu kenapa post gambar yang sememeh nie?.. Sukahati haku lah. Bukannya selalu kami berpeluang macam ni.

- Posted using BlogPress from my iPad

19 March 2012

Aijaz di Tasik Y, Batu Pahat

Pagi tadi, tok ayah bawak aijaz, mummy and tok mak pergi jogging kat Tasik Y. Tapi Mummy just temankan aijaz main-main.

 Aijaz suka terowong ni dan tak takut nak explore sensorang

 Wheely barulah best!!

All Time Favourite "Buai Laju-laju'
 
 
 Vroom-vroom ni pun seronok

 Nak cuba panjat naik...kat atas tu ada slide

 Mummy tolong!! kaki aijaz sangkut..
First time manjat, memang kaki sangkut. Try sekali lagi dapat naik and dapat turun slide. Tapi tiada picture sebab mummy sebuk berkejar ke ujung slide nak sambut aijaz. Rupa-rupanya aijaz tak takut pun turun slide. Dah turun slide, cepat-cepat nak panjat sekali lagi.

18 March 2012

Harini stress dengan pegawai yang bertugas kat kaunter Triage

Sangat sangat benci dengan pegawai tu sebab tulisan dia amat! amat! BURUK!!!

8 nampak 3

0-2-6 susah nak identified.

4 dengan 9 pon susah nak beza.

overall memang sangat tak suka bekerja pada pagi ahad ni.

15 March 2012

Aijaz and Dariyah

Dariyah is my cousin's daughter. Looking at them, makes me thinking bout having another baby. preferably a girl ;)




Aijaz nak salam Dariyah




salam adik






Mencuba walker aijaz

Updated by iphone

02 March 2012

Jambatan Kedua Permas dah boleh dilalui

Pagi semalam masa balik kerja lalu Jambatan Permas menghala ke Permas Jaya, tengok jambatan kedua tu masih belum boleh digunakan. Jammed sampai ke SHELL. Syukurnya sebab tak kerja waktu devided.

Then malam nye masa nak pergi kerja, rasa happy sangat Jambatan Kedua Permas dah boleh lalu. Meluncur laju naik atas bridge tu. Tapi kegembiraan tu tak lama. Sebab turun dari jambatan jammed kat intersection Tmn Bayu Putri. huhuhu

Walau apa pun, rasa syukur lah sebab jambatan dah siap walaupun lambat daripada tarikh yang dijangkakan iaitu Mid Feb. Maybe pagi ni Highwal EDL dah boleh guna. hahaha wishful thinking aje.

Lagi setengah jam nak balik TIDO. Ngantuk. Patut nya ini Syif Malam terakhir then cuti 3 hari. Tapi kene OT malam sampai ahad ni. Nasib baik azhan rajin nak buatkan malam sabtu. ai tak larat ah nak buat 6 malam. Kesian gak kat azhan, yelah sabtu tu dia syif petang pastu nak sambung malam = 17 jam bekerja. Sori Azhan and TQ banyak-banyak.

29 February 2012

29.2.2012

Biler anak saudara saya nak keluar nih?? Harini ke? Hahaha
Kalau baby keluar harini.. Alamatnya 4 tahun sekali baru dapat sambut birthday. oh kesian nya Baby.

Kak Zura.. sabar ye. Kasi chance baby sambut birthday 1st March or later but EVERY Year. Not Leap Year.

28 February 2012

Today I start my day with...

A smack on the butt done by my bear :)

Malas nyer nak bangun awal pagi, sebab harini start Night Shift. Tapi bear nak bawak kopok lekor gi opis. So dia mintak tolong gorengkan..

Turun gi dapur, kuar kan kopok lekor. Panas kan cooking oil. Belah-belah kopok lekor tu... Bear pon tolong gak belah kopok lekor then Bear tolong gorengkan kopok lekor.... hehehe last-last bear yang kene settlekan sendiri kopok lekor tu.

Sori...Ayg just tukang test kopok lekor tu sedap ke idak. Anyway.. pandai bear goreng kopok lekor. Sedap.


Mood : Tak best... Petang ni Bear nak pegi Shah Alam. By the way.. sesape nak cari homestay yang best kat Shah Alam.. Bleh pegi blog ini  Homestay Section 9
Umah nye at Sek 9. Dekat je dengan Hotel Concorde. Nak pergi Giant pon bleh jalan kaki je.

09 February 2012

Holiday Mood

Esok AM syif then start cuti 5 hari. Khamis syif Malam. So kira cuti 5 hari setengah. Yea!! tak sabar!!!
Nak Balik jumpa Aijaz and  spend cuti kat KL. My brother is going back to Australia, he was lucky enough to receive a scholarship to study there ...  

I certainly am going to miss him and sad to see him leaving M'sia. But still.... 5 Days Off. Nothing beats that!!


 

02 February 2012

Resepi Asam Pedas

Bear request masak Asam Pedas pagi tadi. Dah 3 tahun kawen.... saya masih tak pandai masak lauk ni..
Saya masih teragak-agak nak masak ke tidak. Dah nak pukul 4 ni.. ikan pon belum kuar dari 'gobok air batu'.

Maybe tak kan masak lauk tu... Sori yer bear. Ayg tak nak pisang berbuah 3 kali.

01 February 2012

Kereta dihentam gate

Yer memang tak salah tajuk kat atas tu. Kereta dihentam bukan menghentam. Kawasan rumah saya  angin kalau bertiup bukan sepoi-sepoi bahasa tapi tak de budi bahasa langsung. Kuat yang amat sangat kekadang takut pula mendengar bunyi ia menderu dicelah tingkap.

Bila rumah ni dibeli, tiada rancangan untuk menukar gate, hanya bercadang untuk memasang auto-gate. Tetapi 'time kasih' kepada Homefair di Persada. Kami telah ter'booking gate baru pula menggantikan gate lama yang standard. Konon nyer bile gate besar nanti mudah lah kami nak parking 2 buah kereta sekaligus. Walhal kereta kami cuma sebuah aje.

Disebabkan kesilapan teknikal tukang besi ketika mengukur, kini gate yang dipasang tak boleh dibuka sepenuhnyer. Saya redha dengan keadaan gate tu, dah rezeki kami nak dapat camtu kan... Tapi yang tak best bile time nak buka gate time tu jugak angin bertiupan. Sebab bile dengan keadaan gate tak boleh bukak luas angin yang kuat tu boleh mendorong gate tertutup balik.

Kalau berdua oklah jugak, sorang bukak gate and tahan gate dari tertutup sebab angin. While sorang lagi drive masuk parking. Kalau sorang.. kuar bukak gate belum sempat masuk keta. Gate dah tertutup balik. Kekadang kene 2-3 kali keluar masuk kereta sebab nak bukak gate. Dan yang paling haru, bila dah setting baik-baik. tunggu angin reda. Baru drive masuk kereta separuh, datang angin dorong gate tu menghentam kereta. Dang!!!! dah tak sempat nak buat apa-apa just doa ia tak tinggalkan kesan yang teruk. calar tu memang tak boleh elak lah.

Keadaan ni dah berlaku banyak kali yer....

Gate yang tak boleh dibuka luas

Keadaan setelah ditiup angin
 Ia sangkut disini

Bajet untuk auto-gate telah tiada... Sebab dah ter'overwrite oleh Gate Baru ni.